Fastsatt av styret ved Straumfjordnes skole 07.08.2024, med hjemmel lov 4. juli 2003 nr. 84 om private skoler med rett til statstilskudd (privatskoleloven) § 3-13.

 

1 Formål og virkeområde

Retningslinjene gir informasjon om hvilke regler som gjelder for permisjon fra grunnskoleopplæringen.

Retningslinjene gjelder for elever ved Straumfjordnes skole fra 01.08.2024.

 

2 Søknad om permisjon fra grunnskoleopplæringen

Skolen skal vanligvis ikke innvilge permisjon for mer enn inntil ti skoledager hvert skoleår.  Foreldre skal søke i god tid før ønsket permisjonstidspunkt, senest 14 dager i forkant. Søknader om permisjon der 14-dagersfristen ikke overholdes, vil normalt sett ikke bli innvilget.  

Ved permisjonssøknader som er lengere enn det skolen vurderer som forsvarlig, må foreldre skrive eleven ut av skolen og tar over opplæringsansvaret for egne barn i fraværsperioden. Når og hvis eleven kommer tilbake har eleven ikke rett på å få skoleplassen tilbake, men kan søke plass ved skolen på lik linje med andre søkere.

Dersom foresatte velger å reise, enten uten å ha søkt om permisjon, eller uten å ha fått innvilget (hele) søknaden, vil eleven få ugyldig fravær for den delen av søknaden som ikke er innvilget.

En permisjon avkorter retten til grunnskoleopplæring tilsvarende jf.  Prop. 57 L (2022–2023) (regjeringen.no). 

 

3 Søknadsprosessen

Rektor ved den enkelte skole har fullmakt til å innvilge permisjonssøknader. Rektor kan delegere til kontaktlærerne å innvilge permisjon for inntil to dager. 

Foreldre søker via elektronisk skjema som du finner nedenfor eller via e-post til rektor@straumfjordnesskole.no. 

Når foreldre har felles foreldreansvar, men ikke bor sammen, kan den av foreldrene som barnet bor fast hos søke om permisjon. En slik søknad krever ikke enighet mellom foreldre. Dersom barnet har delt bosted, må avgjørelsen om å søke permisjon tas i fellesskap og det må i søknaden oppgis at begge foreldre samtykker.

 

4 Kriterier innenfor 10 dager

Kriterier for å innvilge permisjoner: 

  • Elevens samlede opplæring anses som forsvarlig. For å vurdere hva som er forsvarlig må det legges vekt på læringsutbytte til eleven, hva som skal skje i permisjonstiden og om foreldre vil sørge for at eleven kan få den opplæringa som trengs for å følge med i undervisninga på skolen etter permisjonen. I tillegg må en vurdere hva som er det beste for eleven og hva eleven selv mener. 
  • Helligdager i trossamfunn utenfor den norske kirke. Barn som tilhører et trossamfunn utenfor den norske kirke, har rett til permisjon på trossamfunnets helligdager. Retten til permisjon etter denne regelen er absolutt, og det skal ikke vurderes om det er forsvarlig eller ikke å gi permisjon jf. privatskoleloven § 3-13 andre ledd.
  • Eleven skal delta i nasjonale eller internasjonale arrangementer innen kultur, idrett eller lignende.
  • Foreldrene må sørge for nødvendig undervisning i permisjonstiden, slik at eleven kan følge med i den vanlige undervisningen når hun eller han er tilbake

Skolen gir bare unntaksvis permisjon i perioder der det blir gjennomført:

    • Statlige kartleggingsprøver
    • Nasjonale prøver
    • Heldagsprøver på ungdomstrinnet
    • Eksamenen

Siste halvår på 10. årstrinn er viktig når det gjelder elevenes sluttvurdering i terminen (standpunktkarakter og eksamenskarakter). Det medfører at det til vanlig ikke er forsvarlig å gi permisjon over flere dager i dette halvåret. 

For å prøve og sikre en god, trygg og stabil oppstart, anbefales det ikke førsteklassinger om å søke permisjon første halvår.

 

5 Kriterier utover 10 dager

  • Elevers rett til jevnlig samvær med sine foreldre
  • Sykdom, død og begravelse i nær familie
  • Behandlingsreise der det legges fram legeerklæring
  • Foreldrene må sørge for nødvendig undervisning i permisjonstiden, slik at eleven kan følge med i den vanlige undervisningen når hun eller han er tilbake
  •  

6 Saksbehandlingstid

Skolen har plikt til å behandle saken så snart som mulig. Du skal ha skriftlig beskjed med begrunnelse, dersom skolen ikke kan avgjøre saken innen tre uker. Da skal de også opplyse om når de antar at et vedtak kan bli fattet i saken. 

 

7 Klagemulighet

Du kan klage på avgjørelsen innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket jf. forvaltningslovens kapittel 6, §28 og §29. Klagen sender du til skolen. I klagen skal du begrunne hvorfor du mener at skolen bør endre vedtaket. Dersom skolen opprettholder sitt vedtak, er departementet klageinstans.